Kompaun Lewat Renew SSM

Guys, harini baru aku perasan. Ada satu SSM aku dah expired 2 hari lepas & aku lupa nak renew ๐Ÿ˜…

Bila aku buka website rasmi ezbiz Onlineย untuk renew SSM, ada tambahan kompaun dikenakan sebab aku lewat 2 hari. Patutnya aku kena renew pada 28 November 2022 atau sebelum expired ๐Ÿ˜‚

Kompaun RM20 dikenakan. ๐Ÿ™„

Mula-mula aku ingatkan jumlah kompaun RM20 ni dikira by hari tau. Kalau bayar esok, kompaun jadi RM30. Mula-mula ingatkan macamtu. Sehari RM10 untuk kompaun yang dikira.

Rupanya tak ๐Ÿ˜‚

Actually kompaun yang dikenakan tu ada pengiraan dia. ๐Ÿ˜ย 

Pengiraan dia macamni;

โœ…Expired 28/11/2022

โœ…Renew: 28/11/2022 (Tiada kompaun)

โœ…Renew: 29/11/2022 ~ 28/12/2022 (Kompaun: RM20, Total Kompaun: RM20)

โœ…Renew: 29/12/2022 ~ 28/1/2023 (Kompaun: RM10, Total Kompaun: RM30)

โœ…Renew: 29/1/2023 ~ 28/2/2023 (Kompaun: RM10, Total Kompaun: RM40)

Nota: Bulan pertama lewat, kompaun yang dikenakan adalah RM20. Bulan-bulan berikutnya, dia akan caj tambahan RM10 setiap bulan sampaila cukup setahun. ๐Ÿ™„

Begitulah pengiraannya. Sampai cukup setahun dari expired date, SSM kita akan terbatal dengan sendiri dan kita perlu daftar SSM semula. Kira macam kena daftar baru balik laa. Haaaa gitu ๐Ÿ˜‚

So, untuk SSM aku ni esok lusa la bayar. Sebab dalam tempoh sebulan ni, kompaun dia masih RM20. Melainkan aku renew pada bulan berikutnya, kompaun aku jadi RM30 ๐Ÿซฃ

Ehem ๐Ÿ™„

Kbye, tu je nak share.

Adios,

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *